Nieuwsbrief van Zuster Emmanuel van 15 november 2011

Dierbare kinderen van Medjugorje,

Geprezen zijn Jezus en Maria!

Dierbare kinderen van Medjugorje,

1 – Op 2 november 2011 had Mirjana haar maandelijkse verschijning bij het Blauwe Kruis, waarbij ze werd omringd door een grote menigte. Na de verschijning bracht ze de volgende boodschap over: Lieve kinderen, de Vader heeft jullie niet aan je lot overgelaten. Onmetelijk groot is Zijn liefde, de liefde die mij naar jullie toe brengt, om jullie te helpen Hem te leren kennen, zodat eenieder Hem vanuit het diepste van zijn hart -doorheen mijn Zoon- 'Vader' mag noemen; opdat jullie één volk worden in het gezin van God. Maar, mijn kinderen, vergeet niet dat je niet alleen voor jezelf hier op aarde rondloopt, en dat ik je niet alleen voor jezelf hierheen roep. Wie mijn Zoon volgt denkt evenveel aan zijn broeder in Christus als aan zichzelf en kent geen eigenbelang. Daarom wil ik dat jullie het licht van mijn Zoon zijn, opdat al diegenen die de Vader nog niet hebben leren kennen - zij die ronddolen in de duisternis van de zonde, de wanhoop, de pijn en de eenzaamheid - via jullie de weg mogen vinden en doorheen jullie leven de liefde van God mogen ontdekken. Ik ben bij jullie. Als je je hart opent, zal ik jullie leiden. Opnieuw vraag ik: bid voor jullie herders. Bedankt.

2 – Blijven vasten? Is dat mogelijk? Veel pelgrims zijn vaak vol goede moed begonnen met te vasten op water en brood op de woensdagen en de vrijdagen, zoals de heilige Maagd dat vraagt. Na enige tijd zijn er echter enkelen die het opgeven. Door dat te doen, gaat er wat verloren… Daarom willen we in deze brief enkele eenvoudige middelden aanreiken om te kunnen volharden in dit zeer goede en nobele voornemen. (De boodschap over het vasten is echter niet bedoeld voor zieken en mensen die sterke medicatie innemen).
We weten allemaal wat vasten is: het betekent dat we een dringende oproep van de heilige Maagd beantwoorden, en dat is niet niks. Is het niet zo, dat ze al 30 jaar naar ons toekomt om ons de beste wegen te leren, om oorlogen tegen te houden en echte vrede te bekomen?  Allereerst mogen we ons realiseren, dat vasten een machtig middel is tegen de vijand. Het betekent, onder andere, dat de psyche meester blijft over het lichaam en niet andersom.
Sommigen zeggen dat het moeilijk is. Zeker, vasten vraagt een inspanning van de wil. Maar, welke tussen de twee volgende inspanningen kost ons het meest: vasten volgens de raadgevingen van de Hemel (De joden vastten ook tweemaal in de week), ofwel de schade herstellen, die de niet bestreden vijand ons heeft kunnen toebrengen? Vasten is gemakkelijker om mee om te gaan… Pater Slavko zei: “Als men liefde heeft, vindt men er de middelen toe. Als men geen liefde heeft, heeft men verontschuldigingen”.
Als praktische raadgeving, willen we er u aan herinneren, dat het belangrijk is om tijdens het vasten op water en brood veel te drinken. Dat voorkomt hoofdpijn. Het is af te raden te koud water te drinken. Warme drank is beter geschikt voor de spijsvertering. Ook strekt het u ten voordeel om brood te eten dat voedzaam is, ten minste voldoende voedzaam om te kunnen werken zonder dat u zich verzwakt gaat voelen. Het wit brood uit de supermarkten is niet het beste. Het meel is sterk gezuiverd en heeft een bewerking ondergaan Zulk brood bevat niet voldoende voedende elementen en verhoogt het gehalte aan suiker in het bloed. Volkoren of half-volkoren brood maakt, dat u het vasten met meer gemak kunt volhouden. We hebben het geluk een molenaar te kennen in Ljubuski waar we biologisch meel kunnen kopen, waarmee we ons vastenbrood bakken. Als we te weinig tijd hebben, gebruiken we een broodmachine, dat brood maakt en bakt in 3 uur. Het volstaat de ingrediënten in het apparaat te doen en het brood dat er uit tevoorschijn komt is altijd goed gelukt.
Hier volgt een recept, waarmee u het bakblik van uw broodmachine kunt vullen, mocht u er een hebben (het loont de moeite er een te kopen). U kunt er droge rozijnen en amandelen aan toe voegen, als u liever een meer voedzaam brood wil bakken. (Dit behoort niet tot het oorspronkelijk plan van de heilige Maagd. Het is echter beter het brood wat voedzamer te maken, dan het vasten op te geven). Dit brood zal u de vastendagen doen zegenen:

Voor een brood van 600 gr. Met droge vruchten. Gebakken met een broodapparaat.

Cyclus : Volkorenbrood (#3 op het apparaat).

– 150 gr. volkorenbloem
– 200 gr. witte bloem
– 9 gr. droge gist
– 1.5 theelepel zout
– 25 gr. droge rozijnen (of ander gedroogd fruit)
– 20 gr. amandelen
– 20 gr. zonnebloempitten
– 15 gr. muesli (of havervlokken)
– 350 ml. Lauw water
– 60 ml. Olijfolie (of een andere, minder dure olie).

Men doet de gist, het meel, het zout, de rozijnen, amandelen, zonnebloempitten, muesli, water en olie in het bakblik, en schakelt het apparaat in, na het op de goede stand te hebben gezet voor volkorenbrood. Men voegt wat water bij, als de massa niet genoeg bindt of wat witte bloem als deze teveel aan de zijkant van het bakblik blijft plakken.

3 – De koning had zich vergist. Een metafoor om over na te denken. Er was eens een koning, die vier vrouwen had. Hij hield van zijn 4de vrouw meer dan van de andere drie; zij was de mooiste. Hij gaf haar mooie geschenken en omringde haar met heel veel zorgen. Hij overlaadde haar met het beste dat hij had. Hij hield ook van zijn 3de vrouw, maar minder dan van de 4de, en toonde haar met veel trots aan de naburige koningen. Hij vreesde echter dat ze op een dag met een andere koning zou vertrekken. Hij hield ook van zijn 2de vrouw; ze was zijn vertrouwelinge. Als hij een probleem had, overlegde hij met haar. De 1ste vrouw van de koning was zijn trouwe gezellin, maar van haar hield hij het minst. Met haar had hij zijn koninkrijk opgebouwd.
Op een dag werd de koning ernstig ziek.Toen hij op sterven lag, begon hij na te denken: “Ik heb 4 vrouwen, maar als ik sterf zal ik alleen zijn”. Hij riep zijn 4de vrouw bij zich en zei haar: “Ik hield meer van jou dan van mijn andere vrouwen. Ik heb je het beste gegeven van mezelf. Nu ga ik sterven, wil je met mij meegaan en voor altijd mijn metgezel zijn?” - “Ben je gek geworden?”, antwoordde ze en zonder een woord te zeggen ging ze weg. Dit antwoord doorboorde het hart van de koning als een zwaard.
Toen zei hij tegen zijn 3de vrouw: “Ik heb je mijn leven lang bemind. Nu ga ik sterven, ben je bereid om met mij mee te gaan? - “Nee, antwoordde ze, het leven is te mooi. Als je dood bent, wil ik hertrouwen”. Dit antwoord verraste de koning en hij was er heel verdrietig om.
Vervolgens zei hij tot zijn 2de vrouw: “In mijn moeilijke momenten, ben ik steeds bij jou gekomen om raad te vragen. Je hebt me altijd geholpen. Nu ga ik sterven, wil je me volgen?” -“Het spijt me, dat ik je niet kan volgen, antwoordde ze, maar ik beloof dat je een heel mooie begrafenis zult krijgen”. De koning was volkomen overstuur. Zijn leven lang had hij zich vergist in de gevoelens van zijn vrouwen voor hem. Toen hoorde hij een stem: “Ik zal je volgen, ik zal bij je blijven, waar je ook gaat”. Het was zijn 1ste vrouw. De koning keek haar aan en was vol schaamte : Ze was mager, ziek, en trok zich veel terug. Toen zei hij: “Jou had ik meest van allemaal moeten beminnen, toen ik het nog kon”. In werkelijkheid hebben we allemaal al de vier de echtgenoten: De 4de is ons lichaam, hoeveel zorg we er ook aan besteden, op de dag van onze dood zal het ons in de steek laten. De 3de is onze rijkdom en onze sociale stand. Op de dag van onze dood nemen we niets mee. De 2de zijn onze vrienden en onze familie. Ze zijn voor ons een grote steun, maar op de dag van onze dood is het organiseren van onze begrafenis het enige, wat ze nog kunnen doen.
Onze 1ste echtgenoot is onze ziel, die we vaak vergeten en die we vaak slecht behandelen. Zij is echter de enige die ons overal zal vergezellen tot in de dood. Neem de tijd om haar te verzorgen en te onderhouden, opdat ze mooi en heilig zou zijn, laat haar nu al schitteren. Daarna zal het te laat zijn… (Onbekende auteur).

Lieve Gospa, bij het begin van de Advent,
dompel ons onder in de gevoelens van verwondering en nederigheid,
die de uwe waren, toen U Jezus verwachtte.

Zr. Emmanuel
Vertaald uit het Frans
© Enfants de Medjugorje
November 2011